Svijet
0

Incident u prijepoljskoj džamiji prošao bez posljedica

FENA
Srbijanski ministar policije Dragan Jočić izjavio je da je u centralnoj prijepoljskoj džamiji došlo do incidenta kada su se sukobile dvije grupe vjernika, ali da je, na sreću, sve proteklo bez posljedica.

Jočić je, kako javlja Tanjug, rekao sinoć da je tom prilikom privedeno nekoliko osoba, da je kod jednog od njih pronađeno oružje bez dozvole, a da su četiri pištolja bila odbačena.

"Sproveden je postupak utvrđivanja identiteta privedenih osoba i kriminalističko-tehničke obrade koja bi trebalo da pokaže ko je od njih nosio oružje", objasnio je Jočić.

Ministar je napomenuo da su tokom jučerašnjeg dana vjernici koji podržavaju Muamera Zukorlića slali SMS poruke pozivajući istomišljenike na okupljanje ispred Mešihata u Novom Pazaru kako bi, kako se navodi, odbranili muftijin status.

Jočić je rekao da policija situaciju u Novom Pazaru i Sandžaku drži pod kontrolom i da je, kako je rekao, potpuno spremna da spriječi bilo kakve pokušaje eventualnog sukobljavanja.

Vjernici, pristalice dviju struja, oni koji podržavaju Zukorlića i vjernici koji podržavaju prekjučer izabranog reisa Adema Zilkića, različito prikazuju ovaj događaj.

U Zilkićevom kabinetu Tanjugu je rečeno da je do incidenta došlo kada su vjernici bili iziritirani time što je "Zukorlićev čovjek spriječio reisa da do kraja održi molitvu".

Zilkićev šef kabineta Jakup Leković rekao je da su vjernici spriječili funkcionere Zukorlićevog Mešihata, novosadskog muftiju Rešada Plojovića, da sa još nekim saradnicima preuzme prostorije medžlisa i džamiju u Prijepolju.