|

Incident u nuklearnoj laboratoriji u Japanu,došlo do curenja radijacije

Incident u nuklearnoj laboratoriji u Japanu,došlo do curenja radijacije
0
S
SRNA
25.5.2013. u 17:18
14
komentara
0

dijeljenja
Incident u nuklearnoj laboratoriji u Japanu,došlo do curenja radijacije
U atomskoj istraživačkoj laboratoriji u Japanu dogodilo se curenje radijacije koje je uticalo na 55 osoba, ali niko od njih nije hospitalizovan, niti se očekuje efekat na okolinu objekta, saopštili su danas zvaničnici.
Japanska agencija za atomsku energiju saopštila je da se incident dogodio u eksperimentalnom postrojenju u gradu Tokaimuri, gdje su se ranije desila još dva slična incidenta.

Istraživači su radili na stvaranju čestica usmjeravanjem snopa protona na zlato, ali se oprema pregrijala, što je izazvalo isparavanje i oslobađanje radioaktivnog zlata.

Curenje je u početku bilo ograničeno na unutrašnji dio laboratorije, ali je sistem ventilacije raznio radijaciju po čitavom objektu.

Agencija Kyodo navodi da je najjača izmjerena doza kod ozračenih ljudi bila 1,7 milisiverta, što odgovara godišnjoj dozi za nekoga ko živi u Japanu. Za radnike u nuklearnim postrojenjima određena je godišnja granica od 100 milisiverta u periodu od pet godina.

Istraživački institut vjerovao je da je curenje radijacije bilo na vrijeme obuzdano, pa zato nije odmah obavijestio administraciju za nuklearnu energiju o incidentu koji se dogodio prije dva dana.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...