Svijet
0

Incident ispred makedonskog parlamenta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U incidentu ispred Sobranja Makedonije u utorak navečer povrijeđena su trojica aktivista stranke Albanaca, oporbene Demokratske unije za integraciju (DUI), a dvojica su uhapšeni. U njihovim automobilima policija je pronašla oružje.

Incidentu je prethodio fizički napad zastupnika ove stranke na kolegu iz druge albanske stranke. U nastaloj gužvi napadnut je i novinar Albanac koji radi u privatnoj televiziji A1.

Nakon diskusije na redovnoj sjednici Sobranja Makedonije zastupnik Partije za demokratski prosperitet Vejseli Aliti fizički je napadnut od svog kolege Sadulaha Durakua iz Demokratske unije za integraciju u čemu su se uključili i ostali zastupnici ove stranke pa čak i njihovo osiguranje, koje je napalo i novinara A1 Televizije Lirima Dulovia.

Ubrzo potom, aktivisti Demokratske unije za integraciju pokušali su automobilima blokirati sve ulaze u Sobranje i obližnje raskrižje pod izgovorom da žele zaštititi njihove zastupnike prilikom napuštanja parlamenta.

Policija je odmah intervenirala i u kratkom sukobu trojica aktivista DUI-a su lakše povrijeđeni, dvojicu su uhićeni, a ostali su pobjegli. U automobilima aktivista policija je pronašla nekoliko strojnica i pištolja.

Sobranje Makedonije je raspravljalo o izmjenama izbornog zakona kojima bi manje etničke zajednice i dijaspora imali zajamčene zastupnike u parlamentu, čemu su se žestoko suprotstavili oporbeni Socijademokratski savez i Demokratska unija za integraciju, pod izgovorom da će biti narušeno konsenzualno pravo glasovanja Albanaca.

Privatna televizija Sitel izvijestila je, pozivajući se na svoje izvore, da je Demokratska unija za integraciju namjerno izazvala incident kako bi došlo do većeg konflikta i time blokiralo Sobranje da donese neophodne zakone u skladu sa europskim zakonodavstvom.