Troškovi 160 miliona dolara
0

Inauguracija Obame bit će najskuplja u historiji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Inauguracija budućeg predsjednika Baracka Obame bit će najskuplja u historiji, uprkos ekonomskim teškoćama s kojima je SAD suočen, a ukupni troškovi za te svrhe procjenjuju se na 160 miliona dolara, objavio je njujorški dnevnik "New York Daily News".

Troškovi će biti mnogo veći nego za ranije inauguracije zbog toga što će, kako se navodi, proslave povodom stupanja na dužnost prvog predsjednika koji nije bijelac trajati neočekivanih pet dana, uz rekordan broj učesnika koji se procjenjuje na 1,5 do dva miliona ljudi.

Do sada je najmasovnije prisustvo od 1,2 miliona ljudi bilo zabilježeno na svečanostima uoči dolaska u Bijelu kuću predsjednika Lindona Johnsona 1965. godine.

Ukupni izdaci na inauguraciji Billa Clintona za predsjednika SAD-a 1993. godine iznosili su 33 miliona dolara, dok je druga Bushova inauguracija 2005., prema pisanju lista "Washington Times", koštala oko 40 miliona dolara.

Tadašnje troškove za održavanje sigurnosti i osiguranje javnih usluga tokom inauguracije za drugi predsjednički mandat Georgea Busha koštale su Washington 17,3 miliona dolara, koja su osigurana iz gradskog budžeta.

Ostale troškove, među kojima su bili i plaćanje pratećih koncerata, večera i balova, pokrili su sponzorski pokloni, objavili su američki mediji.

Oko trećine potrebnog iznosa za inauguraciju Obame osigurat će federalna američka vlada na osnovu odluke odlazećeg predsjednika Busha, a dijelom će se novac osigurati na osnovu dobrovoljnih priloga.

Bush je prethodno, na zahtjev gradonačelnika Washingtona, proglasio glavni grad SAD teritorijom s posebnim potrebama zbog inauguracije na kojoj će u utorak 20. januara Obama položiti predsjedničku zakletvu. Svečanosti tim povodom će, međutim, početi u Washingtonu već ovog vikenda, objavili su svjetski mediji.

To je prvi put, kako se ističe, da je novac osiguran za slučajeve elementarnih nepogoda i drugih katastrofa dat unaprijed za određene političke aktivnosti.

Razlog za to je, prema riječima gradonačelnika Washingtona Adriana Fantija, potreba da se osigura dodatni novac zbog povećanih troškova za osiguranje bezbjednosti čitavog inauguracijskog skupa i svečanosti na koje će, kako se očekuje, doći između 1,5 i dva miliona ljudi.

Kongres je već lani odobrio za te svrhe za grad Washington 15 miliona dolara koji, međutim, ni izdaleka nisu dovoljni za plaćanje svih izdataka, računajući tu i na troškove prekovremenog rada 4.000 vašingtonskih policajaca i gotovo isto toliko pripadnika snaga sigurnosti iz drugih država SAD-a, ili na troškove u vezi s javnim prijevozom.

Gradonačelnik Washingtona zbog toga procjenjuje da će ukupni troškovi u vezi s inauguracijom budućeg predsjednika SAD-a ovaj grad koštati 75 miliona dolara.

Američke države Virdžinija i Merilend, koje su u bliskom susjedstvu Washingtonu, svoje troškove u vezi s predstojećom predsjedničkom inauguracijom procjenjuju na 16 i 12 miliona dolara, tako da su se i njihovi predstavnici obratili federalnim organima tražeći finansijsku pomoć. Odgovor, za sada, nisu dobili, pišu američki mediji.

Najveća akcija u susret inauguraciji predsjednika Obame bit će nedjeljni megakoncert pred Lincolnovim spomenikom u Washingtonu, na kome će nastupiti pjevačke i glumačke zvijezde kao što su Bono, Shakira, Byonce, Brus Springsteen, Stevie Wonder, Jamie Fox, Denzel Washington i mnogi drugi.

U Washingtonu će u danima pred inauguraciju biti organizirane na desetine raznih društvenih aktivnosti, od kojih će većina moći da se prati sa kupljenim ulaznicama, čije cijene dostižu i nekoliko stotina dolara.

Tako ulaznice za zvanične inauguracijske balove, kojih je ove godine planirano da bude deset, koštaju 250 dolara, sa tim da će samo ulaznice za specijalni inauguracijski ples za osobe od 18 do 35 godina biti prodavane za polovinu manju sumu.

Povrh svega, ukupni troškovi za inauguraciju mogu i da porastu ukoliko bude padao snijeg, pa će ulice morati da se očiste u veoma kratkom vremenskom roku, ističu predstavnici američkih gradova. Meteorolozi, za sada mogućnost snježnih padavina u danu inauguracije prognoziraju na 30 posto, objavili su mediji u SAD-u.