Svijet
1

Imigranti umiru pokušavajući ući u Veliku Britaniju

Klix.ba
Imigranti koriste razne načine kako bi ušli u neku državu. Ne obraćaju pažnju na opasnosti, bitan je cilj - preći granicu. Samo prošle sedmice poginula su četiri imigranta koja su pokušala ući u Veliku Britaniju skrivajući se u kamionima.

Fotografije koje je objavio britanski Daily Mail pokazuju kako imigranti trče za velikim kamionima, otvaraju dio za tovar i ulaze unutra. Za njih to predstavlja pasoš za Veliku Britaniju, ali u stvarnosti to može biti smrtonosna zamka. Četiri imigranta umrla su za samo sedam dana u Calaisu, a scene sa ovih fotografija se ponavljaju svaki dan na francuskoj luci.

U Calaisu stotine imigranata živi van EU u kampovima koje od luke dijeli samo ograda. Prema podacima dobrotvornih udruženja, na tom području ih živi 600, što je najveći broj otkako se zatvorio kamp Crvenog krsta u Sangatteu 2002. godine. Bježe od policije i trude se da ne skrenu pažnju na sebe. Jedan Albanac poginuo je 9. marta na autoputu, a tri dana kasnije poginuo je Etiopljanin Mesfin Germa kojeg je udario kamion kada se vraćao u kamp. Još jedan Etiopljanin preminuo je kada ga je udario automobil dok se skrivao u transporterskom vozilu. nesreća se dogodila kada je shvatio da kamion ide u pogrešnom smjeru te je iskočio i podletio pod automobil.

No, ovakve nesreće ne sprječavaju imigrante da nastave s pokušajima da se domognu britanskog tla. Znaju se satima kriti pored zidića, blizu luke i trajekta prije nego pokušaju uskočiti u kamione. Najčešće to rade u dijelu gdje kamioni usporavaju zbog radova na saobraćaju.

Tridesetjednogodišnji Ahmed iz Afganistana jedan je od imigranata koji spavaju u kampu. Kazao je kako je ubijeđen da će doći u Veliku Britaniju.

"Doći ću tamo, moram. Živio sam u mnogim evropskim zemljama otkako sam napustio Afganistan prije pet godina, ali Britanija je mjesto gdje želim biti. Pokušavamo da se popnemo na zadnji dio kamiona, ili da se podvučemo ispod na osovinu ovisi o tome koliko sekundi imamo dok kamion usporava na putu prema luci", rekao je.

Istakao je kako ih policija ne zaustavlja, a, ukoliko ih zaustavi, pusti ih nakon izvjesnog vremena tako da mogu opet pokušati. No, to predstavlja veliki problem za vozače koji nesvjesno prenose i dodatni "teret".

"Opasno je to što rade. Potrebno je više policajca i bolje osiguranje. Oni mogu ući u kamiona da uopće nemate pojma. A kada nas uhvate mi plaćamo kaznu od 2.000 funti (2.413 eura) po imigrantu", rekao je vozač kamiona Mick Short.

Pretpostavlja se da oko 30 slijepih putnika dnevno pređe Kanal između Francuske i Velike Britanije.