Australija
0

Imenovan osumnjičeni za podmetanje požara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Čovjek optužen za podmetanje smrtonosnog požara u državi Victoria u Australiji mogao bi se suočiti s mjerom zaštitnog pritvora, poručio je u ponedjeljak sud u Australiji.

Tridesetdevetogodišnji čovjek nije bio u sudnici kako bi saslušao da sudija ukida naređenje o suspenziji koje je držalo njegov identitet u tajnosti, javio je BBC.

On je sada imenovan kao Brendan Sokaluk, iz regije Gippsland.

Najmanje 21 osoba je poginula u požaru u mjestu Churchhill u državi Victoria, jednom od nekoliko za koje tužioci tvrde da su podmetnuti.

Vatrogasci u Victoriji još se bore s devet požara.

Sokaluk, iz Churchilla u regiji Gippsland, suočen je s optužbama za podmetanje vatre izazivajući pogibije, ili za namjernmo podmetanje šumskih požara, kao i za posjedovanje dječije pornografije.

Njegova advokatica poručila je sudu da je žestoki izljev emocija, bjesa i gađenja njegovim navodnim prekršajima doveo njenog klijenta u rizičnu situaciju i pored činjenice da je smješten u zaštitni pritvor.

Ona je stoga zatražila od suda da njegovo ime i dalje ne bude objavljeno u javnosti.

Sudija je, međutim, presudio da je njegov identitet već ionako dobro poznat i da presuda o neobjavljivanju identiteta nema nikakvog praktičnog efekta.

Tužba je tražila dodatno vrijeme za pripremu slučaja, tvrdeći kako će okupiti do 200 svjedoka radi razgovora.