Svijet
0

Imenovan novi njemački ministar gospodarstva

FENA
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Njemački predsjednik Horst Koehler imenovao je u utorak dosadašnjega glavnog tajnika Kršćansko-socijalne unije (CSU) Karl-Theodora zu Guttenberga novim njemačkim ministrom gospodarstva, pošto je dosadašnji ministar Michael Glos (CSU) prošli vikend nenadano podnio ostavku.

"Njemački predsjednik Koehler predao je zu Guttenbergu u utorak popodne povelju o imenovanju", saopćio je ured predsjednika. Prije toga Koehler je dosadašnjeg ministra gospodarstva Michaela Glosa rezriješio dužnosti. Svečanosti imenovanja nazočila je i njemačka kancelarka Angela Merkel. Guttenberg će u četvrtak pred Bundestagom prisegnuti, a u petak ga očekuje i prva ozbiljna rasprava o konjunkturnim paketima savezne vlade.

U međuvremenu ne prestaju kritike Guttenbergova izbora i okolnosti u kojima je proveden.

Gospodarski stručnjak demokršćanske Unije CDU/CSU Otto Bernhard smatra da je izbor Guttenberga, koji je s 37 godina najmlađi ministar gospodarstva u njemačkoj povijesti, "kriv izbor".

"Guttenberg se dosad iskazao samo kao vanjski političar i to pokazuje da demokršćansku Uniju zabrinjava kadar u području gospodarske politike", smatra Bernhard.

Član parlamentarnog povjerenstva za gospodarstvo Andreas Laemmel (Kršćansko-demokratske unije CDU) još je oštriji u kritici izbora sestrinske stranke CSU-a. "Pogotovo sada, u jeku najžešće poratne gospodarske krize, na tu je dužnost trebalo imenovati nekoga s većim iskustvom", smatra Laemmel.

Guttenberg, koji nosi naslov baruna i potječe iz franačke plemićke obitelji, imenovan je pošto je predsjednik CSU-a Seehofer, nakon početna odbijanja, ipak prihvatio ostavku dosadašnjeg ministra Glosa. Sam CSU svom predsjedniku predbacuje da nije dostatno podupro Glosa na dužnosti ministra gospodarstva, prenijela je Hina.

Oporbena stranka Zelenih kritizirala je Angelu Merkel i njezin način vođenja stranke.

"U trenutku kad se Njemačka nalazi usred krize povijesnih razmjera, tako važna kadrovska odluka ne može biti prepuštena ključ regionalnosti", smatra predsjednik zastupničkog kluba Zelenih Fritz Kuehn.

Iako je formalno za sastav vlade odgovorna Angela Merkel, zbog koalicijskog dogovora resor gospodarstva prepušten je CSU-u pa i ta stranka odlučuje o ministru.