Lokalni izbori
8

Imamoglu: Iz Istanbula bi mogla biti poslana poruka zbog koje bi vlada trebala biti zabrinuta

B. R.
Ekrem Imamoglu, gradonačelnik Istanbula (Foto: EPA-EFE)
Ekrem Imamoglu, gradonačelnik Istanbula (Foto: EPA-EFE)
Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, koji je zvaničnik opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), izjavio je da će građani Turske poslati poruku predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu da žele "demokratiju, pravdu i vladavinu prava".

Očekuje da će njegova kandidatura za reizbor na funkciji gradonačelnika biti teža od njegove pobjede na lokalnim izborima 2019. nad kandidatom Erdoganove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Binalijem Yildirimom koji je bio premijer Turske.

No, kako je kazao u intervjuu za agenciju Reuters, uvjeren je da će pobijediti AKP-ovog kandidata, a to je sada bivši ministar životne sredine i urbanističkog planiranja Murat Kurum.

"Želim vidjeti i doživjeti da će ovaj grad poslati poruke Turskoj, u smislu demokratije, pravde i vladavine prava. Ako se to desi, bit će poslano nekoliko poruka vladi. Neka se brinu o tome", rekao je Imamoglu.

Izborom Imamoglua za gradonačelnika najvećeg turskog grada 2019. okončana je 25-godišnja vladavina AKP-a u ovom gradu. Lokalni izbori su zakazani za 31. mart.