{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Imam pozvao vlasti da povećaju broj pogubljenja

F
FENA
29.1.2010. u 19:20
0
23
Imam pozvao vlasti da povećaju broj pogubljenja
0
Imam pozvao vlasti da povećaju broj pogubljenja
Ahmad Džanati
Predsjednik Vijeća čuvara, Ahmad Džanati pozvao je u petak sudske vlasti da povećaju broj pogubljenja opozicionih demonstranata, u cilju okončanja antivladinih protesta, javio je državni radio.
- Zahvaljujem predsjedniku suda zbog pogubljenja dvojice demonstanata i pozivam ga da pogubi i druge ako ne odustanu od protesta, rekao je Džanati, imam i fundamentalista, u govoru tokom molitve na Teheranskom univerzitetu, koji je državni radio prenosio uživo.

Prema iranskom ustavu, Vijeće čuvara koje ima 12 članova, ima velika ovlaštenja, može da blokira svaki zakon koji je donio parlament, zatim ima ulogu vrhovnog suda i tumača ustava, a svi kandidati za parlamentarne i predsjedničke izbore moraju da dobiju njegovo odobrenje.

Kako podsjeća Reuters, u Iranu su u četvrtak obješena dva muškarca osuđena na smrt zbog, kako je formulisano, podsticanja na rat protiv Boga i pokušaja svrgavanja islamskog poretka.

Iako su vlasti upozorile opoziciju da ne održava "protivzakonite" skupove, opozicioni websitevi su pozvali narod na dalja antivladina okupljanja 11. februara - na dan 31. godišnjice islamske revolucije.
Prema tvrdnjama opozicije, do sada je ubijeno više od 70 osoba dok iranske vlasti procjenjuju smrtonosni postizborni bilans na upola manji broj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: