Objavljen snimak napada
1

Imam džamije u New Jerseyu izboden tokom molitve, napadača savladale džematlije

B. H.
Napadač Serif Zorba (Foto: Twitter)
Napadač Serif Zorba (Foto: Twitter)
32-godišnji muškarac uhapšen je nakon što je imamu džamije u New Jerseyju nanio povrede nožem tokom molitve. Ovaj čin je policija okarakterisala kao pokušaj ubistva.

Serif Zorba je uhapšen jer je nožem izbo imama Sayeda Elnakiba iz Omerove džamije u New Jerseyu. Imam Elnakib, koji je u stabilnom stanju, izboden je tokom prve molitve dana oko 5:30 ujutro dok su vjernici bili na sedždi, kazao je glasnogovornik džamije Abdul Hamdan.

Video nadzorne kamere incidenta prikazuje grupu vjernika u džamiji raspoređenih u pet dugih redova. Dok su klečali u molitvi, osoba koja je nosila majicu s kapuljačom u trećem redu se pomaknula u prednji dio prostorije, opkoračivši druge vjernike, a zatim gurnula svoju desnu ruku u leđa imama koji je klečao.

[TWITTER]1645175468214083588[/TWITTER]

Prisutni su tada zajedno ustali, a napadač se pokušao progurati kroz masu i pobjeći iz stražnjeg dijela džamije, no vrlo brzo je savladan.

Zorba je optužen za pokušaj ubistva prvog stepena, posjedovanje oružja u nedopuštene svrhe trećeg stepena i nedopušteno posjedovanje oružja četvrtog stepena, stoji u saopćenju.

On će se danas u 13.30 sati po lokalnom vremenu pojaviti pred Centralnim sudom, saopćeno je iz Tužilaštva.