Svijet
50

Imaju loptu od smeća i staru odjeću, ali velike snove

Klix.ba
(Foto: EPA)
Svakodnevno iz Brazila gledamo raskošne i šarene slike sa stadiona na kojima se igra Svjetsko prvenstvo, fudbalske zvijezde koje imaju plate hiljade dolara, te popratne sadržaje napravljene kako bi ovaj sportski događaj bio zanimljiviji. S druge strane, dječaci u Keniji nemaju ništa. Njihova odjeća je stara, nemaju fudbalske terene, već igraju na zemlji, a umjesto brazilske, koriste loptu napravljenu od otpada spojenog konopcem.

Dječaci žive u Nairobiju i iz porodica su koje zarađuju tri dolara dnevno. Žive u velikom siromaštvu i nemaju novca da kupe pravu loptu. No, njihova želja za fudbalom nije ništa manja u odnosu na želju djece iz drugih dijelova svijeta. Čak štaviše, njihova volja je jača, a trud jači jer da bi se igrali loptu moraju sami napraviti. Vrijedno prikupljaju otpadni materijal koji stave u plastičnu kesu koju potom svežu konopcem.

I oni uvježbavaju taktiku za Svjetsko prvenstvo, samo ne za svoju državu već Obalu Slonovače koja se plasirala na SP i koja će 15. juna igrati protiv Japana. Svi Kenijci će srcem biti uz njih jer su se uspjeli plasirati.

Gledanje utakmica u kafićima u Nairobiju je popularno, ali ove godine je mnogo manji broj gostiju. Građani su u strahu za svoje živote zbog napada islamskih militanata, a koji su se dogodili i 2010. godine tokom javnog gledanja SP-a.

Ipak, želja za navijanjem i ljubav prema sportu prisutna je i u toj afričkoj zemlji čiji stanovnici proživljavaju košmar, žive u neimaštini i zaboravljeni su od svih.