Hamid Karzai
0

"Imaju li saveznici volje napasti talibane u Pakistanu?"

FENA
Hamid Karzai (Foto: AP)
Hamid Karzai (Foto: AP)
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je u četvrtak da zapadni saveznici imaju mogućnosti napasti talibanske baze u Pakistanu, ali je doveo u pitanje njihovu želju da to učine.

"Rat protiv terorizma ne vodi se u selima i kućama u Afganistanu. On se vodi na izvorima finaciranja i obuke terorista, a oni se nalaze izvan Afganistana", rekao je Karzai na tiskovnoj konferenciji u Kabulu.

"Pitanje je ima li Afganistan sposobnosti za takvu borbu. Naši saveznici sigurno imaju, ali nameće se pitanje zašto ništa ne poduzimaju", rekao je afganistanski predsjednik, odgovarajući na upit o desecima tisuća tajnih dokumenta koje je organizacija WikiLeaks nedavno objavila na internetu i koji upućuju na to da pakistanska obavještajna služba surađuje s talibanima Amerikancima iza leđa.

Samu objavu dokumenata Karzai je nazvao "neodgovornom i šokantnom", posebno jer se u njima navode imena i podaci koji bi mogli ugroziti živote i sigurnost u Afganistanu.

U utorak je afganistansko nacionalno sigurnosno vijeće u svojoj prvoj reakciji na objavu dokumenata saopćilo da su Amerikanci propustili obračunati se s pokroviteljima i podupirateljima terorizma.