Svijet
0

Ima li pijanih kosmonauta?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruska služba za kosmička istraživanja (Roskosmos) kategorički je demantovala navode iz izveštaja američke kosmičke agencije NASA da je jedan od američkih astronauta sa kosmodroma u Bajkonuru prekršio režim letenja i u kosmos odletio mahmuran.

"To je potpuno isključeno. Dvije sedmice prije starta sa Bajkonura, kosmonauti se nalaze pod stalnim ljekarskim nadzorom, a posljednja dva dana izolovani su od bilo kakvih kontakata sa strane.", rekao je u subotu pres sekretar Roskosmosa Igor Panarin.

"Kosmonauti su ne samo pod stalnim ljekarskim nego i psihološkim nadzorom i nikakvo kršenje zabrane upotrebe alkohola nije moguće. Naročito nije pred polijetanje.", rekao je Panarin, dodajući da kontrolu nad letačima sprovode vrhunski stručnjaci Instituta za biološke i medicinske nauke Ruske akademije nauka.

Ruski kosmonaut Anatolij Solovjov, rekorder u izlascima u otvoreni kosmos, izjavio je, također, da je isključeno da astronauti lete pod uticajem alkohola i da je to "glupost", prenosi Tanjug.

"Oni su elita u svom društvu.", rekao je Solovjov, dodajući da u mislima astronauta dominira svijest o odgovornosti.

"Znaš da je to državni program i to dominira tvojim mislima i usmjerava sve tvoje aktivnosti.", rekao je Solovjov.

Prema izjavi vojnog ljekara Ričarda Bahmana, rukovodioca komisije nezavisnih eksperata koja je sačinila izvještaj za NASU, jedan od američkih astronauta pušten je pijan na let kosmičkog broda "Sojuz" do Međunarodne kosmičke stanice "Mir".

Jedan američki specijalistički časopis pozivajući se na interni izvještaj američke svemirske agencije NASA, objavio je u četvrtak da su američki astronauti dobijali odobrenje za odlazak u misije u svemiru mada su bili u alkoholisanom stanju.

Pijani astronauti dobili su odobrenje da polete "u najmanje dva slučaja", ustvrdio je časopis "Aviation Week & Space Tećnology" koji nije precizirao tokom kojih misija je došlo do tih incidenata.

U internoj istrazi NASE navodi se da je otkriveno da astronauti konzumiraju velike količine alkohola, uključujući i period od 12 sati prije polijetanja, mada je pravilnikom članovima posade alkohol strogo zabranjen.

Tabloid "Moskovski komsomolac" je napisao da bi "poslije takvih vijesti, Amerikanci trebalo da se stide kada gledaju holivudski blokbaster 'Armagedon', u kojem se prikazuje potpuno podbuli ruski kosmonaut Lav Andropov".

Moskovska "Pravda" je izvještaje o upotrebi alkohola i širenju kompjuterskog virusa stavila pod naslov "NASA zapošljava pijanice i sabotere".