Svijet
0

Ilham Alijev ponovno predsjednik Azerbejdžana

FENA
Dosadašnji predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev ponovno je izabran u srijedu na čelo ove bivše sovjetske republike na Kavkazu bogate naftom, rezultati su izlaznih anketa s birališta.

Četrdesetšestogodišnji Alijev, koji je 2003. godine zamijenio svog oca Hajdara, sakupio je 80,5 posto glasova, prema anketi koju je uradio azerbejdžanski institut Rey (Mišljenje). Preliminarni rezultati treba da budu objavljeni do četvrtka navečer.

U utrci za predsjedničko mjesto bilo je još šest kandidata, više ili manje odanih režimu, dok su glavne opozicijske formacije bojkotirale izbore, javio je AFP.

Jedan od sedam protukandidata, Hafiz Gadžijev, priznao je poraz i čestitao Alijevu na pobjedi, dodajući da se Azerbejdžan "nalazi u pouzdanim rukama".

Istovremeno je pozvao aktuelnog predsjednika da pokrene borbu protiv korumpiranih činovnika i obećao svoju podršku u tome.

Kako je predsjednička pobjeda osigurana, glavno pitanje koje se postavlja jeste kako će Alijev, kojem se dodvoravaju Washington i Moskva, ostvariti želju da ponovo dobije separatisitičku pokrajinu Gornji Karabah pod armenskom kontrolom.

Azerbejdžanski predsjednik je tako obećao da će pojačati izolaciju Armenije, glavne saveznice Rusije na Kavkazu, dok ona ne odustane od "okupacije" Karabaha.