Marketinški potez?
0

Igra sa sudbinama: Izrael povećao broj kamiona koji ulaze u Gazu, ali UN tvrdi da su poluprazni

F. H.
Uništeni kamion UNRWA-e u Khan Younisu (Foto: EPA-EFE)
Uništeni kamion UNRWA-e u Khan Younisu (Foto: EPA-EFE)
Agencija UN-a za palestinske izbjeglice osporava tvrdnje Izraela i SAD-a da je pomoć u Gazi značajno povećana.

"Nije došlo do značajne promjene u obimu humanitarnih zaliha koje su ulazile u Gazu ili poboljšanog pristupa sjeveru", navodi UNRWA u svom dnevnom izvještaju o situaciji.

Zvaničnici Crvenog polumjeseca u Egiptu kažu da je više od 350 kamiona prešlo odatle u Gazu u ponedjeljak i 258 u nedjelju. To je mnogo više nego posljednjih sedmica, kada je taj broj obično bio manji od 200, rekli su.

Međutim, UNRWA, glavna agencija Ujedinjenih naroda u Gazi, kaže da su u ponedjeljak ušla 223 kamiona, što je manje od polovine od 500 kamiona za koje kaže da je potrebno dnevno.

Izrael kaže da je 468 kamiona pomoći ušlo u Gazu u utorak, a 419 u ponedjeljak. Neki kamioni su ušli u Gazu preko kopnenih prelaza sa Izraelom.

Ali UN tvrdi da su mnogi kamioni samo napola puni, što povećava izraelsku računicu.

Glasnogovornik UN-ove humanitarne agencije (OCHA) Jens Laerke kaže da Izrael obično broji napola napunjene kamione koji prolaze kroz početni proces pregleda, a ne prepakirane, pune kamione za isporuku unutar Gaze.

"Kamioni koji ulaze, pregledani od strane COGAT-a, obično su samo napola puni. To je uslov koji su oni postavili za potrebe skrininga. Kada izbrojimo kamione s druge strane, kada su pretovareni, puni su", kaže Laerke.

Tvrdi da Izrael i dalje ograničava većinu kamiona da se kreću.

"Kada navedete statistički broj kamiona koji ulaze i kažete: 'Pogledajte sve ove stotine kamiona koji dolaze' i stavite to protiv 'Pogledajte koliko se kamiona zapravo kretalo sa distribucijom', to je neka vrsta autogola , zar ne", kaže Laerke.