Svijet
94

Igor Girkin, krivac za rušenje malezijskog aviona, ratovao i u BiH

Klix.ba
Igor Girkin, poznatiji po imenu Igor Ivanovič Strelkov, vođa je separatista koji su preuzeli odgovornost za rušenje malezijskog aviona

U stravičnoj nesreći koja se u četvrtak dogodila u u istočnoj Ukrajini, oko 60 kilometara od granice s Rusijom, srušen je malezijski avion, pri čemu je smrtno stradalo 298 osoba.

"Avion je samo 'skinut' u oblasti Donetsk, sada leži negdje iza rudnika Napredak. Upozorili smo vas – ne letite našim nebom", napisao je Girkin na svom profilu na društvenoj mreži VK, ruskoj verziji Facebooka.

Audiosnimak telefonskih razgovora između militanata i njihovih zapovjednika potvrđuje njihovo stanje šoka nakon što su shvatili da nisu gađali ukrajinski transportni, već zapravo putnički avion i time ubili 298 nedužnih ljudi.

Postovi na društvenoj mreži u kojima je Girkin opisivao dodatne detalje naknadno su uklonjeni, ali je on označen glavnim krivcem za nesreću koja je šokirala svijet.

Igor Girkin je rođen 17. decembra 1970. godine, a djetinjstvo je proveo u siromašnom predgrađu Moskve sa svojom majkom.

Girkin je bio pukovnik u ruskoj vojsci, a komšije su ga opisivale kao osobu koja je sa izuzetnim ponosom nosila svoju vojničku uniformu. Neki koji su ga poznavali kao dijete, sjećali su ga se kao "malog čudaka", koji se nije baš najbolje snalazio u komunikaciji sa svojim vršnjacima, što je bio rezultat rasta u disfunkcionalnoj porodici.

Igor Girkin je, prema pisanju više izvora, sudjelovao i u ratu koji se vodio u BiH, boreći se kao dobrovoljac na strani Republike Srpske. U memoarima koje je pisao u to vrijeme za različite vojne magazine, opisivao je gnusne ratne detalje o tome kako su "muslimani dehumanizirali Srbe", ističući kako je došao da se bori protiv "muslimanskih divljaka", jer je osjećao dužnost da bude na strani "svojih pravoslavaca". Ironično, esej je objavljen u ruskom magazinu naziva "Soldier of fortune" (vojnik sreće, prim. prev.), piše istraživač Christo Grozev na svom blogu.

Girkin je autori i nekoliko knjiga fikcije, te hiljade poema - od patriotiskih, preko vojnih, pa do filozofskih. Svi njegovi literarni radovi objavljeni su pod pseudonimom Strelkov.