Svijet
2

IGK protiv nagrađivanja negatora genocida Petera Handkea

FENA
Institut za istraživanje genocida Kanada najoštrije protestira zbog odluke žirija o dodjeljivanju prestižne Internacionalne Ibsen-nagrade austrijskom piscu koji živi u Francuskoj Peteru Handkeu.

Ibsen-nagrada ove godine iznosi 2,5 miliona norveških kruna. Osnovana je od norveške vlada 2007., u čast svjetski poznatom i priznatom norveškom piscu i pozorišnom djelatniku Henriku Ibsenu.

Priznanje se dodjeljuje svake druge godine osobama ili institucijama koje doprinose razvoju svjetske pozorišne umjetnosti.

"Ove godine žiri je donio sramnu odluku i nagradio negatora genocida Petera Handkea. U intervjuu nedjeljniku "Nuvel Observater" Handke, koji je prisustvovao sahrani ratnog zločinca Slobodana Miloševića, kada je mahao srpskom zastavom i položio ružu na kovčeg zločinca, rekao je da je 'sretan što je bio uz Slobodana Miloševića, čovjeka koji je branio svoj narod0. Handke ratnog zločinca Slobodana Miloševića očigledno ne smatra mogućim počiniocem i organizatorom agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima", navodi Institut ta istraživanje genocida u saopćenju za javnost.

Dodaje da je Handke poznat i po oštrom protivljenju NATO bombardovanju Srbije 1999. kada je iz protesta vratio njemačku književnu nagradu Georg-Bihner od 10.000 njemačkih maraka i napustio Rimokatoličku crkvu, prešavši u pravoslavlje što je bila njegova reakcija na NATO udare po Srbiji.

"Očigledno da je Handke namjerno zaboravio agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, genocid, kulturocid, ekocid, etnocid, urbicid, elitocid, sociocid, koncentracione logore smrti, masovna silovanja, masovna mućenja, masovna protjerivanja, masovna uništavanja svega bošnjačkog. Pored bliskih kontakata s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem u njegovoj ćeliji u Haagu i nacionalističkog govora na njegovoj sahrani u tajnosti je posjetio ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama neposredno nakon što je raspisana potjernica za njim zbog počinjenih ratnih zločina", navodi Institut.

Ističe da ono što posebno ponižava i vrijeđa žrtve agresije i genocida u BiH, ali i žrtve svih zločina u svijetu jeste negiranje genocida u Srebrenici, prekrajanje historije minimiziranjem srpskih zločina u BiH, poređenje sudbine Srba sa sudbinom Jevreja, te proglašavanjem Srbije žrtvom geopolitike Zapada.

Neshvatljivo je, kažu u Institutu, da Norveška, koja finansira ovu nagradu, "nagrađuje čovjeka koji podržava ekstremnu nacionalističku politiku stvaranja Velike Srbije agresijom i genocidom, koji ne priznaje presude internacionalnih sudova, koji negira sudski utvrđen genocid u Srebrenici".

"Nagrađivanjem političkog i nacionalističkog ekstrema, revizora historije, Norveška šalje izuzetno lošu poruku svijetu, civilizaciji, čovjeku. Zapravo ovom nagradom koja ide u pogrešne ruke, Norveška ohrabruje agresivni nacionalizam koji se želi širiti nasilnim zauzimanjem tuđih teritorija i porobljavanjem čitavih naroda", upozoravaju u Institutu.

Najavljuju da će zatražiti od predsjednika žirija Per Boye Hansena da se odmah povuče nepravedno dodijeljena nagrada. Istovremeno od Vlade Norveške tražit će izvinjenje poniženim žrtvama i svjedocima agresije i genocida "koji su izgubili povjerenje u norvešku objektivnost i nepristrasnost".