Počinio krivično djelo
371

IGC podnio krivičnu prijavu protiv novinara Tanjuga zbog negiranja genocida

D. B.
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je krivičnu prijavu protiv novinara srbijanske novinske agencije Tanjug zbog negiranja genocida u Srebrenici.
Riječ je o novinaru Marku Ivasu, koji je tokom intervjua s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željke Komšića 9. novembra negirao genocid u Srebrenici iako je utvrđen presudama međunarodnih i nacionalnih sudova.

IGC je podnio krivičnu prijavu protiv Ivasa tvrdeći da je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine objavljen u “Službenom glasniku BiH”, broj: 46/21).

Komšić je kazao novinaru da je presudom potvrđeno da je u Srebrenici izvršen genocid, a novinar je kazao da se ne slaže te je naveo svoj stav da je riječ o "strašnom zločinu". Predsjedavajući Predsjednišva BiH ga je ispravio, a potom je i prekinuo intervju nakon što je Ivas istakao da "nije saglasan" s presudom, odnosno da se ne slaže s njom.

"Novinar, dakle nije baratao činjenicama, već vlastitim komentarom i mišljenjem koji direktno negiraju sudske, naučne i historijske činjenice o genocidu u Srebrenici. Novinar je negiranjem genocida u Srebrenici ponizio žrtve genocioda ali i međunarodne sudove, međunarodno pravo, međunarodnu pravdu i međunarodne institucije, posebno UN", saopćio je IGC.

Institut je ranije podnio krivične prijave protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice RS-a Željke Cvijanović zbog negiranja genocida i države BiH.