Svijet
0

Idućeg mjeseca glasanje o palestinskom zahtjevu?

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Neimenovani zapadni diplomata izjavio je danas da bi glasanje u Vijeću sigurnosti UN o palestinskom zahtjevu za članstvo najranije moglo biti održano 11. novembra, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.

"Tog datuma biće održani novi razgovori i moguće glasanje, kojim je, bi eventualno bio okončan proces razmatranja", rekao je diplomata.

On je istakao da će nakon "iznenađujuće skladnog" sastanka ambasadori UN po ovom pitanju održati novi sastanak 3. novembra poslije čega će uslijediti formalni razgovori 11. novembra koji bi mogli biti zaključeni glasanjem ukoliko se Palestinci pozitivno izraze po tom pitanju.

Prema njegovim riječima, odluka je na Palestincima jer "ukoliko oni izraze želju da se odgodi proces glasanja na dvije sedmice, onda će tako i biti učinjeno".

Međutim, Palestincima i dalje nemaju  devet neophodnih glasova u Vijeću sigurnosti UN da bi osigurali preporuku za priznanje državnosti kao punopravnog člana o čemu bi kasnije bilo glasano u Generalnoj skupštini.

Palestinci trenutno imaju status posmatrača i u slučaju da im ne prođe zahtjev za punopravno članstvo u UN mogu da zatraže posrednički status nepunopravnog člana, koji trenutno ima i Vatikan.