Svijet
0

Iduće sedmice sastanak izaslanika SAD-a s Dalaj-lamom

FENA
Foto: AFP/GETTY IMAGES/File
Foto: AFP/GETTY IMAGES/File
Posebna američka izaslanica za Tibet Paula Dobriansky sastat će se iduće sedmice s tibetanskim čelnikom u egzilu Dalaj-lamom tokom njegove posjete SAD-u, najavio je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta.

Oni će se sastati u Michiganu 21. aprila, što će biti 11. susret Dalaj-lame i Dobriansky, rekao je glasnogovornik Tom Casey i dodao kako ne očekuje da će Dobriansky tom prilikom iznijeti nove inicijative.

Sjedinjene Države pozvale su Kinu da stupi u dijalog s Dalaj-lamom vezano uz stanje na Tibetu, gdje su kineske vlasti u martu primijenile oštre mjere protiv demonstranata.

Dobriansky i Dalaj-lama "razgovarat će o našem stajalištu da bi se kineske vlasti trebale angažirati u raspravi s Dalaj-lamom", rekao je Casey.

Američki dužnosnici protive se bojkotu svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 8. kolovoza, zbog kineske represije na Tibetu, već umjesto toga zagovaraju tihu diplomaciju i pritisak za poštivanje ljudskih prava u Kini.

Dalaj-lama se nalazi u egzilu u Indiji od 1959. godine, kada je ugušen ustanak Tibetanaca protiv kineske vladavine. Kina je 1951. anektirala Tibet.