Latinoameričke zemlje
0

Iduće godine zajednička valuta - sukre

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Latinoameričke zemlje, članice Bolivarske alijanse naroda Amerike (ALBA) dogodine će uvesti zajedničku "virtuelnu" novčanu jedinicu "sukre", koju će koristiti u međusobnim trgovinskim transakcijama, izjavio je kubanski predsjednik Raul Castro na otvaranju samita tog političko-ekonomskog bloka u Havani.

Prelaskom na uzajamne obračune u sukreu, države ALBA će isključiti američki dolar u međusobnoj trgovini, prenose u ponedjeljak agencije.

Alijansu ALBA čini devet zemalja - Bolivija, Venecuela, Honduras, Kuba, Nikaragva, Ekvador, ostrvske karipske zemlje Antigva i Barbuda, Sent Vinsent i Grenadini i Dominika.

Kubanski predsjednik je ukazao da će se međusobna trgovina i finansiranje zajedničkih ekonomskih projekata i socijalnih programa obavljati posredstvom banke ALBA, osnovane 2007. godine.

Castro je dodao da u vrijeme globalne krize države ALBA jačaju saradnju na principima međusobne pomoći i dopunjavanja ekonomija. On smatra da su prognoze o skorom izlasku iz svjetske ekonomske krize "neosnovano optimistične".