Putem novina
5

IDIL slavi ubistvo generala Soleimanija i naziva ga "Božijim djelom"

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Teroristička grupa IDIL slavi ubistvo iranskog generala Qasema Soleimanija te smatra da će joj to pomoći da napreduje.

U novinama Al Naba se slavi ubistvo Soleimanija od ruke njegovih "američkih saveznika". Genaral je ubijen u napadu američkog drona 3. januara dok se vozio pored Međunarodnog aerodroma Bagdad u Iraku. U znak odmazde Iran je izveo napad na američke bate u Iraku ispalivši balističke projektile. Žrtava nije bilo, ali su Iranci pokazali da mogu pogoditi američke mete kada to žele.

U pomenutim novinama se ubisto Soleimanija opisuje kao "Božije djelo" koje će "pomoći IDIL-u i muslimanima općenito". Ipak, u novinama se vješto izbjeglo pripisivanje zasluga Amerikancima, a Soleimani čak nije spomenuti imenom. Umjesto toga je korištena historijska analogija spominjanjem rimsko-perzijskih ratova koji su omogućili ranim muslimanima da zavladaju perzijom, današnjim Iranom, i dijelovima Istočnog rimskog carstva.

IDIL nije potpuno uništen, ali ne kontroliše nijedan teritorij već mjesecima. Soleimanijevi borci su među onima koji su se borili protiv IDIL-a uz sirijsku vojsku i ruske snage. Iračka vojska uz američku pomoć te kurdske snage napredovali su iz sjeverne Sirije i Iraka.