Terorizam
120

IDIL preuzeo odgovornost za napad u Parizu, najavili ga kao "početak oluje"

Klix.ba
(Foto: EPA)
Teroristička grupa Islamska država (IDIL) preuzela je odgovornost za napad koji se večeras desio u centru Pariza i u kojem je poginuo jedan policajac, a dva su teško ranjena.

Ekstremistička organizacija poruku je objavila putem svoje novinske agencije Amak, a u njoj stoji da je ovo samo "početak oluje", dok Francusku nazivaju "sjedištem prostitucije i razvrata".

Kako je objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, napadač je likvidiran, a u toku je specijalna operacija s obzirom da se od početka spominjala mogućnost terorističkog napada.

Protuteroristička kancelarija francuskog tužilaštva otvorila je istragu o incidentu, a policijska akcija u koju je uključen i helikopter provodi se na području Jelisejskih polja.

Francuski predsjednik Francois Hollande sazvao je vanrednu sjednicu, a nakon razgovora sa premijerom i ministrom unutrašnjih poslova poručio je da snage sigurnosti imaju punu podršku nacije i da cijela nacija žali za poginulim policajcem.

Ovaj napad dogodio se tri dana prije početka prvog kruga izbora za predsjednika Francuske. Prema informacijama TV kuće BFMTV, ubica je odranije poznat policiji.

Širom svijeta poznata avenija Champs Elysees, poznata kao veliko okupljalište turista, večeras je evakuisana, a svjedoci pucnjave u šoku su ispričali o svom paničnom trčanju u zaklon. Menadžer obližnjeg restorana kazao je da su se s gostima sakrili u podrum.

Pariz je preplavljen sigurnosnim snagama, predizborne kampanje su otkazane, a predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je francuskom narodu da mora biti snažan i oprezan te im uputio izraze saučešća.

"Izgleda da je u pitanju još jedan teroristički napad i... šta reći? To jednostavno ne prestaje", napisao je Trump.