Svijet
20

IDIL preuzeo odgovornost za napad u Kaliforniji

Klix.ba
Takozvana Islamska država putem audio poruke preuzela je odgovornost za teroristički napad u Kaliforniji, u kojem je ubijeno 14 osoba.
Napad u San Bernardinu je najsmrtonosniji teroristički akt još od 11. septembra 2011. godine
Napad u San Bernardinu je najsmrtonosniji teroristički akt još od 11. septembra 2011. godine
Poruka je obavljena tri dana nakon što su supružnici Syed Rizwan Farook i Tashfeen Malik, naoružani automatskim puškama, napali jednu blagdansku zabavu koja se održavala u gradu San Bernardino, udaljenom stotinjak kilometara od Los Angelesa.

Par je ubijen u razmjeni vatre sa policijom dva sata nakon napada.

"Dva sljedbenika Islamske države poslušala su prije nekoliko dana naređenje Kalife i izvršila napad u San Bernardinu u Kaliforniji. Neka ih Bog nagradi", rečeno je u audio poruci koju je objavio Al-Hayat Media, IDIL-ov propagandni ogranak.

Objava je stigla samo dan nakon što su policijski službenici utvrdili da je Tashfeen Malik na svom Facebook profilu izrazila odanost vođi tzv. Islamske države, Abu Bakru al-Baghdadiju, prenosi Reuters.

Kako prenosi ova agencija, napad u San Bernardinu je najmsrtonosniji teroristički akt na tlu SAD-a još od 11. septembra 2001. godine i rušenja tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.