Svijet
28

IDIL otvorio svoje prve škole: Bez matematike, geografije i stranih jezika

Klix.ba
Silabus IDIL-ove osnovne školu u Deir ez-Azoru
Silabus IDIL-ove osnovne školu u Deir ez-Azoru
Tzv. islamska država otvorila je osnovne škole u oblasti Deir ez-Zor u Siriji, pritom odredivši šta će djeca oblačiti, šta će nastavnici podučavati, te koje časove dječaci i djevojčice smiju pohađati skupa.

Naime, pod prijetnjom kazni i hapšenja roditelja, djeca u školu moraju dolaziti u uniformama "pakistanskog stila", sa dugim rukavima i hlačama, prenosi SyriaDirect.

Predviđeno je da se nastavnicima mjesečno plaća 35 hilafetskih dinara, kako glasi naziv zvanične vlaute tzv. Islamske države, mada do sada nijedan od nastavnika nije primio nijedan jedini novčić, javljaju iz nevladine organizacije Deir ez-Zor tiho odumire (DISS).

Štaviše, prosvjetari prolaze svakodnevne torture.

"Jedan nastavnik iz Rake dobio je 30 udaraca bičem jer je navodno tokom časa na tabli nacrtao kartu Sirije i napisao imena graničnih zemalja. U IDIL-u smatraju ne postoji nijedna druga država osim njihove paratvorevine", izjavili su iz DISS-a.

Dječake i djevojčice razdvajaju već u prvom razredu, a predmeti kao što su matematika, geografija, filozofija, strani jezici i historija su zabranjeni.

"Najgora moguća sudbina ove djece jeste to što će odrasti bez obrazovanja, naviknuta na prizore oružja i smrti, a mnoga su svjedočila i javnim egzekucijama. Takva djeca predstavljaju 'izgubljenu generaciju'", smatraju u DISS-u, grupi volontera koja u tajnosti svijet izvještava o svakodnevnici pod vlašću tzv. Islamske države.