Nakon godinu
1

IDIL objavio novu audioporuku vođe Al-Baghdadija

Klix.ba
Teroristička grupa IDIL objavila je audioporuku koja navodno potječe od njenog lidera Abu Bakra al-Baghdadija.

U poruci, koja je prva još od septembra prošle godine, se muškarac obraća onima koji podržavaju IDIL. Na snimku se ne navodi datum i vrijeme njenog snimanja, ali se čini da se odnosi na nedavne događaje, uključujući pritvaranje američkog pastora u Turskoj.

IDIL je izgubio većinu teritorije koju je kontrolisao u Siriji i Iraku, a prošle godine su njegovi pripadnici istjerani iz nekadašnjih uporišta, gradova Raqqe i Mosula odakle je Baghdadi 2014. godine proglasio halifat.

"Mudžahedini ne mjere pobjedu ili poraz na osnovu krađe gradova i superiornosti u zraku, interkontinentalnih projektila ili pametnih bombi", izjavio je navodno Baghdadi.

Njegova glava je ucijenjena na 25 miliona dolara, a u prošlosti su se pojavljivali izvještaji da je ranjen pa čak i ubijen.

IDIL-ovi mediji su ranije ove godine saopćili da je Baghdadijev sin ubijen u "operaciji komandosa" u sirijskoj provinciji Homs. U izvještaju UN-a je ranije navedeno da se u Siriji i Iraku trenutno nalazi između 20.000 i 30.000 pripadnika IDIL-a.