Svijet
106

IDIL objavio da je ubio humanitarca koji je pomogao bh. izbjeglicama

Piše: J. H.
Pripadnici Islamske države Irak i Levant (IDIL) objavili su video u kojem navode da su ubili britanskog humanitarca Davida Hainesa.

Snimak pokazuje isto mjesto na kojem su pogubljenji američki novinari Jamesa Foley i Steven Sotloff.

U govoru na videu, Haines optužuje premijera Velike Britanije Davida Camerona zbog savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Prije nekoliko dana reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je uputio apel za oslobađanje zarobljenog britanskog humanitarnog radnika u Siriji Davida Hainesa.

"Haines je čovjek koji je veći dio svog života proveo pomažući unesrećenim ljudima širom svijeta, uključujući i muslimane povratnike u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci muslimani zahvalni su svima koji su im u ratnom i postratnom periodu pomagali, uključujući i Hainesa", napisao je reis Kavazović u svom apelu čelnicima IDIL-a.

On je otet je u martu 2013. godine u blizini Atmeh izbjegličkog kampa u Siriji u blizini granice sa Turskom.

Haines je porijeklom iz škotskog Pertha, a u Hrvatsku je stigao 2000. godine. U Sisku je zasnovao porodicu, oženio se Hrvaticom Draganom Prodanović i dobio dijete. Kao šef ureda u Kninu njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund četiri godine vodio je projekte revitalizacije civilnog života, velike infrastrukturne radove i obnovu porušenih kuća u okolnim selima u Hrvatskoj ali i BiH. U Hrvatskoj je osnovao firmu Astraea.

Također je radio kao čelnik misije Handicap Internationala, humanitarne organizacije za izbjeglice i više od decenije proveo na "različitim pozicijama koje pokrivaju procjene sigurnosti i prijetnje u nizu različitih zemalja".

S ovom organizacijom posjetio je i BiH, odnosno radio u našoj zemlji na projektima deminiranja i uklanjanja drugih eksplozivnih sredstava tri godine. Projekte su sprovodili u Jajcu, Gradačcu, Stocu i Berkovićima.