Svijet
0

IDIL nudi milion dolara za smrt Joanne Palani koja je napustila studij da bi se borila protiv njih

Klix.ba
Joanna Palani
Joanna Palani
IDIL nudi nagradu u iznosu od milion dolara za ubistvo 23-godišnje Joanne Palani koja je je napustila studij u Danskoj kako bi se borila protiv IDIL-a u Siriji i Iraku.

Palani se trenutno nalazi u zatvoru u Kopenhagenu gdje čeka suđenje za odlazak iz Danske nakon 12-mjesečne zabrane koja joj je izrečena u junu 2015. godine. Ukoliko je sud proglasi krivom, očekuju je do dvije godine zatvora.

"Kako mogu biti prijetnja za Dansku i druge zemlje tako što sam dio vojske koju Danska obučava i podržava direktno u borbi protiv IDIL-a", objavila je Palani na Facebooku nakon što je oduzet pasoš.

Joanna Palani
Joanna Palani

Palani je na ratištu u Siriji provela godinu dana. Zbog svog postupka često dobija prijetnje na društvenim mrežama i izvan njih. IDIL je proteklog vikenda na nekoliko jezika objavio da nudi novčanu nagradu za njenu smrt, objavila je Al-Arabiya.

Joanna Palani, čija porodica potiče iz Kurdistana, rođena je u izbjegličkom logoru u Ramadiju u Iraku, a porodica Palani je dobila azil u Danskoj dok je ona bila dijete.

Suđenje počinje 20. decembra.