Svijet
13

IDIL napao američku vojnu bazu u Iraku hemijskim oružjem

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Militanti takozvane Islamske države ispalili su hemijsku raketu na američke trupe koje se nalaze u Iraku, saopćila je američka vojska. Raketa koja je sletjela u zračnu bazu u Mosulu možda je sadržavala bojne otrove.

Niko nije povrijeđen u napadu na bazu u kojoj živi nekoliko stotina američkih vojnika. Ako bude potvrđeno da je riječ o hemijskom oružju bit će to prvi napad na snage koalicije u Iraku.

Trupe stacionirane u bazi opremljene su da se bore s hemijskim napadima.

"Dvadesetog septembra sredinom poslijepodneva po iračkom vremenu, iračka baza je napadnuta indirektnom vatrom. Inicijalni test ostataka oružja pozitivan je na bojne otvore. Uređaj koji izgleda kao raketa ili minobacač bio je neprecizan i sirov. Nakon procesa dekontaminacije niko od osoblja nije pokazao simptome trovanja. Napad neće utjecati na našu misiju, a sada smo promijenili mjere osiguranja u području oko baze", navodi se u saopćenju Pentagona.

Do sada je zabilježeno 20 hemijskih napada na kurdske vojnike u Iraku, a četvrtina ih je imala otrov zvani plikavac. Odavno se sumnja da IDIL pravi i koristi hemijsko oružje u Iraku i Siriji. Plikavac u dovoljnim količinama može osakatiti ili ubiti oštećujući našu kožu, oči i disajne puteve.

Mosul je pod kontrolom IDIL-a posljednje dvije godine i uskoro se očekuje bitka za njegovo preuzimanje. Američke snage pružaju pomoć lokalnoj vojsci u pripremi napada.