Svijet
0

IDIL na sjeveru Iraka kidnapovao 60 stranih radnika

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Militantna orgnizacija Islamska država Irak i Levent (IDIL) danas je zarobila 60 stranih radnika, koji su pokušali pobjeći pred općim sukobom koji je zahvatio Irak.

Radnici su zarobljeni na lokalitetu planine Hemri između Tikrita i Kirkuka. Jedan od iračkih radnika Turgay Hurmuzlu koji je bio među grupom zarobljenih kazao je da su militanti, nakon kontrolisanja ličnih dokumenata, pustili sve Iračane, a strance zadržali.

"Kada smo došli do planine Hemri militanti su nam presjekli put. Bilo nas je oko 100 radnika. Iračani su pušteni, a svi stranci su zarobljeni. U grupi zarobljenih je ostalo 60 radnika", rekao je Hurmuzlu. On je dodao da je među radnicima bilo 15 Turaka, a da su ostali radnici građani Pakistana, Turkmenistana i Nepala.

Hurmuzlu je kazao da je cilj radnika bio stići do Međunarodnog aerodroma u Suleymaniyi, no militanti su im to onemogućili. 

Indijska vlada je ranije objavila podatak da je na sjeveru Iraka kidnapovano 40 građevinskih radnika iz indije. Indija je za otmicu optužila IDIL te neke druge militantne organizacije u ovom dijelu Iraka.