Al-Omar
18

IDIL izgubio najveće naftno polje u Siriji

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sirijske demokratske snage (SDF) saopćile su da su preuzele kontrolu nad naftnim poljem Al-Omar na istočnoj obali Eufrata.

Sirijske demokratske snage, koje imaju podršku SAD-a i kurdskih snaga, objavile su jutros da su osvojile najveće naftno polje u Siriji, Al-Omar, u ofanzivi protiv IDIL-a na istoku zemlje.

Naftno polje se nalazi oko deset kilometara sjeverno od grada Al-Mayadina koji su vladine snage i saveznici osvojili ranije ovog mjeseca. Taj je grad postao snažna baza boraca IDIL-a nakon što su ih sirijske proameričke snage protjerale iz Raqqe.

Britanski posmatrači su saopćili da su se IDIL-ovi borci povukli prije tri dana s naftnog polja Al-Omar, ali nisu naveli razloge zbog kojih su se povukli.

Rusija je tu koaliciju predvođenu SAD-om optužila da je Raqqu "izbrisala s lica Zemlje" isto kao što su, zajedno sa Velikom Britanijom, bormardiranjem uništile njemački grad Dresden 1945. godine.

Rusko ministarstvo odbrane, koje je i samo često moralo odbacivati optužbe aktivista i zapadnih političara zbog bombardiranja sirijskih civila, smatra kako Zapad žuri pružiti finansijsku pomoć Raqqi, nekadašnjoj prijestolnici IDIL-a u Siriji, kako bi sakrila svoje ratne zločine.

General Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva, saopćio je kako je prije sukoba u Siriji u Raqqi živjelo blizu 200 hiljada ljudi, no da ih je ostalo samo 45 hiljada.

Snage potpomognute SAD-om su pobjedu nad grupom IDIL u tom gradu objavili prošle sedmice nakon četiri mjeseca borbe.