Tvrdnje svjetskih lidera
69

IDIL izgubio i posljednje uporište, ali ostaje prijetnja sve dok ne bude konačno poražen

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je pad kalifata koji je uspostavila teroristička grupa IDIL i koji je trajao pet godina, ali je upozorio da će teroristi ostati prijetnja sve do njenog konačnog kraha.

Trumpovi komentari stižu nakon što su Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima (SDF) podigle pobjedničke zastave u sirijskom gradu Baghuzu koji je bio posljednje uporište IDIL-a. Predsjednik je kazao da će SAD ostati oprezne sve dok teroristi ne budu konačno poraženi.

Iako je izgubio teritorij u Siriji i Iraku, IDIL je aktivan u zemljama od Nigerije do Filipina. Na svom vrhuncu je grupa kontrolisala 88.000 kvadratnih kilometara teritorija širom Sirije i iraka, a nakon pet godina žestokih borbi, lokalne snage potpomognute svjetskim silama su svele teritorij IDIL-a na svega nekoliko stotina kvadratnih metara u blizini Sirijske granice s Irakom.

U subotu je stigla dugoočekivana potvrda jda je SDF osvojio posljednji IDIL-ov teritorij, zapadni lideri su to pozdravili, ali i istakli da su teroristi i dalje prijetnja.