Svijet
16

IDIL izgubio četvrtinu teritorije u 2016. godini

Klix.ba
Teroristička grupa IDIL je izgubila gotovo četvrtinu teritorije u 2016. godini, pokazale su nove analize, javlja BBC.

IDIL je izgubio blizu 18.000 kvadratnih kilometara teritorije te sada kontroliše 60.000 kvadratnih kilometara, saopćili su analitičari iz kompanije IHS Markit. Ista kompanija prognozira da će Mosul biti oslobođen do sredine godine, no za terorističko uporište grad Raqqu bit će potrebno više vremena.

IHS Markit tvrdi da je gubitak 23 posto teritorije u prošloj godini uslijedio nakon gubitka 14 posto teritorije u pretprošloj godini.

"IDIL je izgubio znatan dio teritorije uključujući ključna područja vitalna za njen projekt", izjavio je analitičar Columb Strack.

Mosul je pod kontrolom IDIL-a od 2014. godine, a iračke snage polako napreduju u istočnim distriktima iako nailaze na žestok otpor ekstremista.

"Očekujemo da će iračke snage zauzeti Mosul prije druge polovine godine. Nakon Mosula, iračka vlada će se vjerovatno fokusirati na preostali 'džep' otpora oko Hawije koju teroristi koriste kao bazu za svoju kampanju terorističkih napada u Bagdadu", dodao je Strack.

Zauzimanje Raqqe će biti mnogo teže s obzirom na kompleksnu političku i vojnu situaciju. Raqqa se smatra "glavnim gradom" samoproglašenog IDIL-ovog kalifata.

U novembru je koalicija kurdskih i arapskih snaga potpomognuta SAD-om počela borbu za Raqqu. Napredak je zaustavljen u trokutu između rijeka Eufrat i Balikh.

"Raqqa predstavlja srce IDIL-a i teroristi je neće napustiti bez borbe. Zauzimanje grada će zahtijevati veliku kopnenu intervenciju jednog od glavnih vanjskih igrača", istakao je analitičar.