Independent
18

IDIL i Al Kaida ideološkom matricom prikrivaju svoju globalnu trgovinu drogom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
IDIL i Al Kaida popularniji su po ekstremizmu nego po trgovini drogom. Prava istina je da oni zloupotrebljavaju vjeru kako bi preuzeli teritoriju koja im je neophodna da monopoliziraju ilegalnu trgovinu drogom, odnosno da uspostave svoje narkokartele, piše The Independent.

Crne zastave IDIL-a najnoviji su simbol vjerskog ekstremizma, a njihovo divljaštvo predstavlja vulgarnu distorziju Ibrahimove vjere. U njihovom sadističkom tumačenju vjere, ono ih kroz odrubljivanje glava vodi sve do raja.

Novinarka Hiba Khan napisala je za The Independent da je teror veliki biznis i to u doslovnom smislu.

"Grupe kao što su IDIL i Al Kaida uspjele su steći stepen legitimiteta za svoje stvari, predstavljajući to kao svoju uvrnutu nebesku misiju. Oni sada globalno važe za muslimanske fanatike, a ne kriminalace za pranje novca i narkotike", tvrdi ona i dodaje da su u proteklih 30 godina napravili značajne veze između terorizma i trgovine drogom.

Bivši šef Agencije za borbu protiv tržišta narkoticima Michael Braun je 2008. godine upozoravao na organizacijske sofisticiranosti talibana glede trgovine opijumom, koji proizvode polovinu svjetskog heroina. Baš kao što su gerilci kolumbijskog FARK-a dugo bili u vezi s drogama kao što je kokain.

"Takvi globalni karteli trgovine drogom i terorističke organizacije koriste ideološku matricu za maskiranje finansijske pozadine. Procjenjuje se da većina terorističkih organizacija ima direktne veze s trgovinom ilegalnim drogama, a brojka je narasla u proteklih deset godina", ističe Khan.