Bio šef logistike
73

IDF tvrdi da je u Rafahu ubio operativca Islamskog džihada: "Spremao je neprijatelja za naš manevar"

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelske zračne snage (IDF) saopćile su da su pogodile više od 70 ciljeva širom Pojasa Gaze u proteklom danu, dok kopnene snage djeluju u Rafahu, Jabaliji i na koridoru Netzarim.

Prema IDF-u, mete su uključivale skladišta oružja, infrastrukturu i zgrade koje pripadaju terorističkim grupama, kao i operativce.

Jedan od zračnih napada u Rafi pogodio je visokorangiranog operativca palestinskog Islamskog džihada, za kojeg IDF kaže da je bio šef logistike ove grupe u Rafi.

"Kao dio svoje uloge, bio je odgovoran za pripremu neprijatelja za manevar IDF-a u Rafi", kaže vojska.

U istočnom Rafahu, vojska kaže da su trupe Givati ​​brigade uočile i ubile operativca koji je imao granatu na raketni pogon u zgradi blizu njih. Pripadnici Givatija izvršili su raciju na nekoliko lokacija u tom području, locirajući oružje, dodaje IDF.

Također u istočnom Rafahu, jedinica komandosa Egoz locirala je raketni bacač u zgradi koju koriste terorističke grupe, kaže IDF.

U međuvremenu u Jabaliji na sjeveru Pojasa, IDF kaže da je Padobranska brigada ubila nekoliko naoružanih napadača tokom nekoliko sukoba; 7. oklopna brigada je locirala pripremljeni raketni bacač i u borbama ubila još nekoliko naoružanih ljudi; i 460. oklopna brigada locirala je nekoliko tunelskih okna i ubila operativca sa RPG-om.

U centru Gaze, 99. divizija je nastavila da se bori protiv naoružanih ljudi u području Netzarimskog koridora, uključujući pozivanje na zračne napade, navodi IDF.

U jednom incidentu u centralnoj Gazi, trupe 414. jedinice za prikupljanje borbenih obavještajnih podataka uočile su ćeliju koja je pucala iz granata na raketni pogon na vojnike i usmjerila dron da napadne i ubije operativce, dodaje vojska.