|

Identifikovano 15 ekstremista, suđenje 17. januara

Identifikovano 15 ekstremista, suđenje 17. januara
0
F
FENA
24.11.2010. u 09:57
0
komentara
0

dijeljenja
Identifikovano 15 ekstremista, suđenje 17. januara Foto: AFP
Grčke vlasti identifikovale su 15 pripadnika ekstremističke grupe "Zavjera vatrenih ćelija", osumnjičene za brojne terorističke akcije, a suđenje toj organizaciji trebalo bi da počne 17. januara, javili su grčki mediji u utorak navečer.
Dvije osobe, koje su pritvorene početkom mjeseca zbog sumnji da su učestvovale u slanju paketa s eksplozivom ambasadama u Atini i političarima u inostranstvu, izjavile su da pripadaju pomenutoj grupi.

U pismu koje je objavljeno na jednoj internet stranici, Panayotis Argiros i Gerasimos Cakalos, naveli su da se ne kaju ni zbog čega i da podržavaju sve proglase i djelovanja te organizacije, "uključujući ona koja će od sada biti izvedena, a koja nas čine i učinit će nas ponosnim".

Argiros i Cakalos su optuženi za slanje dva paketa bombe u ambasadu Meksika u Atini i sjedište evropske agencije Eurojust u Haagu. Kod njih su pronađeni paketi s eksplozivom namijenjeni francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju i belgijskoj ambasadi u grčkoj prijestonici.

Slučaj dvojice Grka bit će dodijeljen dvojici sudija koji su zaduženi za istragu o ovoj ekstremističkoj grupi, kao i o militantnoj ljevičarskoj grupi "Revolucionarna borba".

Pored dvojice uhapšenih, identifikovano je još 13 članova grupe "Zavjera vatrenih ćelija", koji su optuženi na osnovu dokaza pronađenih u skrovištu u atinskom predgrađu Halandri prilikom tri bombaška napada koja su izveli.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.