Grčka
0

Identifikovano 15 ekstremista, suđenje 17. januara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Grčke vlasti identifikovale su 15 pripadnika ekstremističke grupe "Zavjera vatrenih ćelija", osumnjičene za brojne terorističke akcije, a suđenje toj organizaciji trebalo bi da počne 17. januara, javili su grčki mediji u utorak navečer.

Dvije osobe, koje su pritvorene početkom mjeseca zbog sumnji da su učestvovale u slanju paketa s eksplozivom ambasadama u Atini i političarima u inostranstvu, izjavile su da pripadaju pomenutoj grupi.

U pismu koje je objavljeno na jednoj internet stranici, Panayotis Argiros i Gerasimos Cakalos, naveli su da se ne kaju ni zbog čega i da podržavaju sve proglase i djelovanja te organizacije, "uključujući ona koja će od sada biti izvedena, a koja nas čine i učinit će nas ponosnim".

Argiros i Cakalos su optuženi za slanje dva paketa bombe u ambasadu Meksika u Atini i sjedište evropske agencije Eurojust u Haagu. Kod njih su pronađeni paketi s eksplozivom namijenjeni francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju i belgijskoj ambasadi u grčkoj prijestonici.

Slučaj dvojice Grka bit će dodijeljen dvojici sudija koji su zaduženi za istragu o ovoj ekstremističkoj grupi, kao i o militantnoj ljevičarskoj grupi "Revolucionarna borba".

Pored dvojice uhapšenih, identifikovano je još 13 članova grupe "Zavjera vatrenih ćelija", koji su optuženi na osnovu dokaza pronađenih u skrovištu u atinskom predgrađu Halandri prilikom tri bombaška napada koja su izveli.