London
3

Identifikacija i pronalazak žrtava u Grenfell Toweru trajat će najmanje četiri mjeseca

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Londonska policija saopćila je kako će operacije identifikacije tijela unutar zgrade Grenfell Tower trajati četiri mjeseca ili čak više prije nego završe sav posao.

Inspektor Alistair Hutchins apelovao je na porodice da budu strpljive dok njegovi timovi pregledaju tone ostataka na 24 sprata, koji su ostali nakon požara koji se dogodio 14. juna.

Dvanaest službenika koji su specijalizirani za identifikaciju žrtava u ovakvim katastrofama rade skupa s 24 službenika i šest arheologa. Podijeljeni su u šest timova bez prekida. Svaki je opremljen zaštitnom odjećom i opremom za disanje kako bi se zaštitili od azbesta u zgradi.

Foto: EPA
Foto: EPA

Najmanje 80 ljudi je poginulo u požaru, ali pretpostavlja se da je broj veći. Policajci su pronašli dijelove kostiju i zube putem kojih identificiraju žrtve. Porodice su frustrirane zbog nedostatka informacija, dok policija poručuje da radi najviše što može.

Danima nakon požara nije bilo moguće ući na više spratove jer su zidovi bili vreli, crni dim je zagušio prostorije, a voda se slijevala poput vodopada.