Suradnja ICMP-a i INTERPOLA-a
0

Identificirana 122. žrtva tajfuna “Frank” na Filipinima

FENA
INTERPOL i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) danas su objavili da je identificirana 122. žrtva tajfuna "Frank” koji je u junu poharao filipinsku provinciju Cebu, saopćio je ICMP.

Procjenjuje se da je usljed tajfuna "Frank” oko 1.330 ljudi poginulo uključujući 820 putnika i posadu trajekta "Princess of the Stars“.

Tim za identifikaciju žrtava nesreća u Cebu Cityu, sastavljan od stručnjaka iz filipinskog Nacionalnog ureda za istrage (NBI), ICMP-a i INTERPOL-a te njegovih država - članica iz cijelog svijeta, objavio je danas 34 nove identifikacije, ostvarene pomoću ICMP-eve najsavremenije tehnike za DNK identifikaciju.

Dosadašnji broj od 122 DNK identifikacije dvostruko je veći od prvobitnog plana od deset identifikacija sedmično koji su NBI, INTERPOL i ICMP zacrtali 17. augusta kad su prve žrtve identificirane putem DNK analize i vraćene porodicama.

Multinacionalni napori na identifikaciji, koje je INTERPOL organizirao s NBI, jedan je od najtežih identifikacijskih projekata u novije vrijeme. Brod težine 23.000 tona prevozio je i desetine tona komercijalnog insekticida, a mnoga tijela su i dalje zarobljena unutar olupine.

"Napraviti stotinu DNK identifikacija je izvanredno forenzičko ostvarenje, ali je još bitnije da porodice koje su izgubile svoje voljene napokon imaju priliku da ih sahrane", rekao je generalni sekretar INTERPOL-a Ronald K. Noble.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger izjavila je da je ICMP istinski predan rješavanju tog problema.

"Korištenjem DNK analize imamo mogućnost da svim porodicama koje su izgubile svoje voljene u ovoj nesreći pomognemo da pronađu smiraj. Nastavit ćemo blisku suradnju s INTERPOL-om i filipinskim vlastima da bi riješili ovaj teški zadatak," kazala je ona.

Direktor NBI-a Nestor M Mantaring kazao je da je suradnja s Interpolom i ICMP-em ključna za ovaj proces.

"Prošla su gotovo tri mjeseca kako je našu zemlju zahvatio jedan od najgorih tajfuna kakav pamtimo. Stotine putnika i članova posade potonuli su kad je tajfun "Frank" potopio trajekt "Princess of the Stars. Zadatak NBI-a je da kroz Tim za identifikaciju žrtava nesreća identificiramo žrtve ove tragedije", izjavio je Mantaring.

"Uz pomoć INTERPOL-a i ICMP-a, ostvarili smo više od 100 DNK identifikacija nakon kojih su tijela vraćena porodicama. Učinit ćemo sve da omogućimo da sve žrtve bude identificirane i vraćene porodicama", zaključio je Mantaring.