Terorizam
141

Identificiran napadač koji je u pucnjavi u Parizu ubio policajca

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iz papira koji su ostali u automobilu identificiran je napadač koji je sinoć u Parizu ubio jednog, a ranio dva policajca. Francuski dužnosnici još uvijek nisu objavili ime napadača.

Lokalni mediji pišu da je 39-godišnjak živio u predgrađu i opisuju ga kao potencijalnog islamističkog radikala.

Tužilac iz Pariza François Molins je nedugo nakon pucnjave izjavio da je identitet napadača poznat i potvrđen, piše BBC.

"Neću otkriti identitet jer su istrage i racije u toku. Više informacija bit će objavljeno u petak", rekao je Molins.

Prema pisanju francuskih medija, napadač je nekoliko godina bio u zatvoru zbog pucanja na policajce početkom 2000. godine.

U međuvremenu, teroristička grupa Islamska država (IDIL) preuzela je odgovornost za napad i u saopćenju objavljenom preko njihove novinske agencije Amaq identificirala napadača kao Abu-Yusufa al-Baljikija.

Predsjednik Francuske François Hollande izjavio je sinoć kako je uvjeren da je napad "povezan s terorizmom", dodajući kako sigurnosne snage imaju punu podršku nacije.

"Napadač se zaustavio automobilom u aveniji Champs Elysees ispred policijskog kombija. Zatim je izašao iz automobila i počeo pucati na policiju iz automatskog oružja. Policija je uzvratila vatru i ubila napadača", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva unutrašnjih poslova Pierre Henry Brandet nakon napada.

Nakon toga je avenija Champs Elysees evakuirana.