Svijet
0

Idealne radne prilike u IBM-u?

FENA
Zgrada IBM
Zgrada IBM
Prema riječima New York Timesa, radnici uposleni u IBM-u imaju gotovo savršen posao. Mogu ne doći na posao u petak bez laganja šefu da su bolesni, mogu si produžiti vikend ako žele - bez posebnih obavijesti nadređenima. Oko 355.000 uposlenih u IBM-u kao da ima posao "iz snova". Ipak, prema podacima, čini se da IBM-ovci rade više nego ikada.

Radi se o snu svakog radnika - uzmite koliko god hoćete dana odmora, bez da dosta ranije obavijestite svog nadređenog i bez brige da će vas šef zvati.

Izađite ranije s posla, produžite vikend ili pak povežite dvije nedjelje odmora, kako god želite. U petak ne morate lagati da ste bolesni kako biste mogli pobjeći na pecanje preko vikenda. Samo otiđite, nitko vam ne računa dane.

Kako piše New York Times, to je ono što se u osnovi događa u IBM-u s njegovih 355 hiljada uposlenika koji imaju ukupno tri ili četiri sedmice odmora godišnje.

Uposleni svoje planove za odmor ispisuju na elektronskim kalendarima koje njihovi kolege mogu gledati putem Interneta, te ostavljaju podatke kako ih se može dobiti u slučaju potrebe.

Nadređene u IBM-u samo zanima da posao bude obavljen. No, stručnjaci kažu da postoji i loša strana ovakvog aranžmana, a to je brisanje granice između rada i odmora što može dovesti do zdravstvenih problema.

Navodno, radnici sada više rade, a da to, zbog fleksibilnosti, ni ne primijete.