Svijet
0

ICTY: Sutra pretpretresna konferencija Stanišiću i Simatoviću

FENA
U procesu bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i bivšem zapovjedniku Jedinice za specijalne operacije (JSO) Franku Simatoviću pred Haškim sudom bi u ponedjeljak trebalo da bude održana pretpretresna konferencija kao uvod u početak suđenja dan kasnije.

Prvobitno je bilo određeno da suđenje počne 10. marta, ali je tužilaštvo tražilo odgađanje uvodnog izlaganja, što su suci odobrili i naložili da i pretpretresna konferencija bude odgođena, saopćeno je ranije iz Haškog suda (ICTY).

Stanišić i Simatović su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu radi prisilnoga i trajnog uklanjanja Hrvata i Bošnjaka iz velikih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine od augusta 1991. do decembra 1995.

Oni su uhapšeni i prebačeni u pritvor ICTY-a 2003. a obojica su se pri prvom pojavljivanju pred sudom izjasnila da nisu kriva ni po jednoj tački optužnice.

Stanišići i Simatović su u decembru 2004. privremeno pušteni na slobodu, a u pritvorsku jedinicu ICTY-a vratili su se 11. februara ove godine.

Prema optužnici, među drugim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, za koje se terete Stanišić i Simatović, bili su i Slobodan Milošević, Ratko Mladić, Milan Martić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Željko Ražnatović Arkan i Vojislav Šešelj.

Cilj udruženog zločinačkog poduhvata, prema Tužilaštvu, trebalo je da bude postignut putem progona, ubistava, deportacija i prisilnih premještanja.

Stanišić je bio načelnik SDB-a Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije od 31. decembra 1991. do 27. oktobra 1998, dok je Simatović, u periodu za koji ga optužnica tereti bio zapovjednik JSO-a SDB.

Stanišići i Simatović su optuženi da su planirali, naredili, izvršili ili na druge načine pomagali i podržavali zločine koje su počinile tajne jedinice, koje su samostalno ili u sprezi sa drugim srpskim snagama napadale i preuzimale kontrolu nad gradovima i selima širom Hrvatske i BiH.

Prema optužnici, njih dvojica su pomogla uspostavljanje centara u kojima su naoružane jedinice obučavane i kasnije raspoređivane u specijalne jedinice, koje su uključivale, između ostalih, Crvene beretke, Škorpione, Arkanove tigrove, "Martićevu policiju", miliciju takozvane Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, JSO i Jedinice za antiteroristička djelovanja.

Optužbe navedene u optužnici obuhvataju ubistva počinjena u Baćinu, Saborskom, Poljanku, Lipovači, Škabrnji, Bruškoj, Dalju i Erdutu u Hrvatskoj, i Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu i Zvorniku u BiH, kao i ubistvo šest zatvorenika zarobljenih nakon pada Srebrenice u ljeto 1995., koje su počinili i videozapisom zabilježili pripadnici Škorpiona.