Svijet
0

ICTY: Suđenje Šešelju neće kasniti zbog njegovog štrajka glađu

FENA
Početak suđenja ultranacionalističkom srbijanskom lideru Vojislavu Šešelju optuženom za ratne zločine zakazano za 27. novembar neće kasniti zbog štrajka glađu koji je započeo u subotu, izjavio je glasnogovornik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Za sada, suđenje je planirano za 27. novembar. Na sudskom vijeću je da odluči da li će se to promijeniti ili neće", izjavio je u srijedu Refik Hodžić, glasnogovornik ICTY-a na redovnoj konferenciji za štampu.

Pedesetjednogodišnji Vojislav Šešelj nastavlja "odbijati hranu koju mu predlaže zatvorska jedinica" Ujedinjenih nacija. "Ne mogu kazati da li on jede nešto drugo", izjavio je glasnogovornik.

"Nije primijećeno ništa što bi ukazivalo na pogoršanje njegovog zdravlja", kazao je on.

Predsjednik Srpske radikalne stranke, koji je dobio pravo da se sam brani, zahtijeva od Haškog suda da ukloni advokata Davida Hoopera koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti.

On također traži da se ukinu restrikcije na posjete njegove supruge, da njegovi pravni savjetnici dobiju zvaničnu zahvalnost suda i da mu se svi dokumenti uruče na srpskom jeziku i na papiru, a ne u elektronskoj formi.