Svijet
0

ICTY razmotrio program Outreach

FENA
Međunarodni sud je danas bio domaćin grupi zvaničnika pravosuđa Srbije koji su u posjeti kako bi razmotrili preporučene procedure i iskustva Outreach programa Međunarodnog suda i njegov rad na izgradnji kapaciteta nacionalnih sudova da na pravičan način vode postupke u predmetima za ratne zločine, saopćio je ICTY.

Predstavnici Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju s ICTY-jem, Tužilaštva za ratne zločine, Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, Okružnog suda u Beogradu i Pravosudnog centra za obuku i usavršavanje učestvovali su u jednodnevnom seminaru koji je omogućio Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Međunarodni sud je prvi razvio najširi i najraznovrsniji Outreach program od svih međunarodnih sudova. Outreach program, koji ove godine obilježava desetogodišnjicu postojanja, predvodi rad Međunarodnog suda na izgradnji kapaciteta nacionalnih pravosuđa u državama nastalim na području bivše Jugoslavije.

Međunarodni sud je postao uzor za druge međunarodne sudove u prenošenju praktičnih znanja, umijeća, dokaznog materijala i prosljeđivanju predmeta nacionalnim vlastima kako bi one nastavile ključnu misiju kojom se osigurava pravda i poštovanje vladavine prava.