Svijet
0

ICTY: Prliću odobreno privremeno puštanje na slobodu

FENA
Pretresno vijeće Haškog suda (ICTY) odobrilo je Jadranku Prliću privremeno puštanje na slobodu iz humanitarnih razloga. Optuženi se mora vratiti prije početka izvođenja dokaza odbrane koje je zakazano za 5. maj, saopćeno je u ponedjeljak iz ICTY-a.

Prlićevo privremeno puštanje na slobodu podliježe većem broju strogih uvjeta. Optuženi je bivši visoki rukovodilac ratnog entiteta bosanskih Hrvata, Herceg-Bosne, i sudi mu se zajedno s pet drugih saoptuženih za navodnu odgovornost za ratne zločine počinjene tokom 1992. i 1993. godine nad bosanskim Muslimanima i drugim nehrvatima u područjima jugozapadne i centralne Bosne i Hercegovine.

Optužnica je usredotočena na navodne zločine počinjene u općinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš.

Suđenje je počelo 26. aprila 2006., a izvođenje dokaza optužbe završeno je 6. februara 2008. Dana 20. februara 2008. Pretresno vijeće je odbacilo zahtjeve za oslobađajuću presudu koje su podnijele Ćorićeva i Pušićeva odbrana u skladu s pravilom 98 bis. Konferencija prije početka izvođenja dokaza odbrane održana je 21. aprila 2008.