{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICTY pozvao SAD da dostavi informacije o Karadžiću

F
17.2.2009. u 19:26
0
4
ICTY pozvao SAD da dostavi informacije o Karadžiću
0
ICTY pozvao SAD da dostavi informacije o Karadžiću
Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) koje će voditi proces protiv Radovana Karadžića, pozvalo je u utorak Sjedinjene Države da dostave informacije koje se tiču prvog predsjednika Republike srpske, saopćio je ICTY.
Sudsko vijeće je pozvalo nadležne organe u SAD-u da u roku od dvije sedmice od dobivanja poziva dostave neophodne informacije kako bi moglo odlučiti o zahtjevu Karadžića za upotrebu dokaza za koje se traži pristanak treće strane, u ovom slučaju SAD-a.

U obrazloženju odluke sudsko vijeće je navelo da Karadžić sa zahtjevom za objelodanjivanje dokaza nije dostavio bilo kakav materijal SAD-a, već se pozvao na sastanak "održan 4. februara ove godine na kome je američki pravni kancelar izrazio spremnost SAD-a da prikupi i dostavi neophodne informacije ICTY-u, kao i da omogući intervju s ambasadorom Goldbergom (Philipom)".

Karadžićev zahtjev odnosi se na njegove tvrdnje o postojanju dogovora o imunitetu pred Haškim sudom, koji je navodno zaključio s američkim diplomatom Richardom Holbrookeom 18./19. jula 1996. godine.

Za takav dogovor haško tužilaštvo tvrdi da nema dokaza o njegovom postojanju, kao i da takav sporazum i kad bio bio zaključen, ne bi bio validan pred ICTY-em.

Karadžić je uhapšen 21. jula prošle godine u Beogradu, nakon 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a 30. jula je izručen Haškom sudu, prenio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: