Svijet
0

ICTY pozdravlja usvajanje Rezolucije UN-a o produženju mandata sudijama

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) pozdravlja usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) kojom su produženi mandati sudijama, kao i to što je rezolucijom prihvatio značaj zadržavanja zaposlenih tokom posljednje godine postojanja Međunarodnog suda.

Vijeće sigurnosti UN-a je 19. decembra jednoglasno usvojio Rezoluciju 2329 (2016) kojom su posljednji put produženi mandati sudija, do 30. novembra 2017. ili do okončanja predmeta u kojima zasjedaju, ukoliko to bude prije tog datuma. Ovom rezolucijom je produžen mandat sudije Carmela Agiusa, kao predsjednika Međunarodnog suda, do 31. decembra 2017. ili mjesec dana nakon okončanja preostalih predmeta.

Istom rezolucijom Vijeće sigurnosti je prihvatilo zabrinutost koju je izrazio predsjednik Agius u vezi sa izazovom koji predstavlja odlazak osoblja, i potvrdio svoj stav da je zadržavanje zaposlenih od presudne važnosti za ekspeditivan završetak rada Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Rezolucijom se nadalje naglašava da sve države treba da u potpunosti sarađuju sa Međunarodnim sudom u Hagu.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije ulazi u završnu godinu svog mandata i trenutno su u toku prvostepeni postupak protiv Ratka Mladića i žalbeni postupak u predmetu Prlić i drugi, kojim su obuhvaćena šestorica optuženih. Izricanje presuda u oba ova predmeta se očekuje u novembru 2017. godine.

Od svog osnivanja Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lice za teške povrede humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine. Postupci protiv 154 optuženih lica su okončani, navodi se u saopćenju Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.