{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICTY: Povećanje broja ad litem sudaca

F
22.2.2008. u 19:19
0
0
ICTY: Povećanje broja ad litem sudaca
0
ICTY: Povećanje broja ad litem sudaca
Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je jednoglasno usvojilo Rezoluciju 1800 (2008) kojom se odobrava privremeno povećanje broja ad litem sudaca u sudskim vijećima koja postupaju u predmetima pred Haškim sudom (ICTY), omogućivši time veću efikasnost i otpočinjanje dodatnih suđenja.
Vijeće sigurnosti je 20. februara 2008. odlučio "da generalni tajnik, na zahtjev predsjednika ICTY-a, može imenovati dodatne ad litem suce radi vođenja dodatnih suđenja, koristeći postojeće resurse", saopćeno je iz Haškog suda u petak.

Ova odluka znači da se broj ad litem ili privremenih sudaca dodijeljenih ICTY-u može povećati sa sadašnjih 12 do maksimalo 16 tokom 2008. godine.

S obzirom na broj ad litem sudaca koji su već u sudskim vijećima u više od jednog predmeta, kao i ograničenje njihovog mandata na tri godine, ICTY-u je trenutno potrebno da poveća broj od 12 ad litem sudaca da bi održao i povećao broj suđenja koja se vode.

Haški sud trenutno ima 16 stalnih sudaca koje je izabrala Opća skupština UN-a, kao i 12 ad litem sudaca, koji se imenuju u sudska vijeća u jednom ili više konkretnih predmeta. Imenovanje vrši generalni tajnik UN-a na zahtjev predsjednika ICTY-a.

Kako je saopćeno iz ICTY-a, nakon odobrenja iz ove rezolucije Haški sud će moći da poveća nivo produktivnosti – sa pretresima u čak osam predmeta istovremeno, što je najveći broj od njegovog osnivanja – osiguravajući u isto vrijeme pravo svih optuženih na pravično suđenje, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: