Svijet
0

Icty: počelo suđenje Anti Gotovini

FENA
Suđenje hrvatskom generalu Anti Gotovini počelo je u utorak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), pred kojim se on pojavio zbog svoje uloge u ofanzivi koja je natjerala 200.000 Srba na egzodus 1995. godine.

"Suđenje prozlazi iz prisilnog udaljavanja Srba iz hrvatske regije Krajina i uništavanja njihove zajednice u augustu 1995", izjavio je prilikom otvaraja sudskog procesa tužitelj Alan Tieger, javio je AFP.

Pedesetdvogodišnjem Anti Gotovini će se suditi za ratne zločine, zločine protiv humanosti, ubistva, progone i deportacije.

Zločini su počinjeni u operaciji hrvatske vojske "Oluja", s ciljem osvajanja regije Krajina koju su držali hrvatski Srbi 1995.

Ante Gotovina "je planirao i naredio" operaciju Oluja "čiji je cilj bio protjerivanje Srba izvan Hrvatske", dodao je tužitelj.

"Hiljade Srba su pobjegle, a za one koji su ostali život je postao košmar", ocijenio je tužitelj.

"Kuće i sela su opljačkani, bilo je velikih razaranja, a mnoge osobe su ubijene", dodao je Alan Tieger.

Između 150.000 i 200.000 Srba je pobjeglo prema Srbiji i Bosni u toku ove operacije koja je slomila jedan od posljednjih džepova srpskog otpora. Više od 150 civila je ubijeno, kazao je tužitelj.