Svijet
0

ICTY planira suđenje Karadžiću za kraj jula

FENA
Sudsko vijeće Haškog tribunala (ICTY) planira krajem jula započeti suđenje bivšem predsjedniku Republike srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i ratne zločine nad nesrbima u BiH 1992.-1995. godine, piše u dokumentu objavljenom u utorak.

U planu priprema za proces predsjedavajući sudac Iain Bonomy precizirao je da bi posljednja pretprocesna rasprava trebalo da bude 20. jula. Po dosadašnjoj praksi u ICTY-u suđenje počinje odmah potom, uvodnim riječima optužbe i odbrane.

Prema planu sudskog vijeća, Tužilaštvo bi do 18. maja moralo da Karadžiću, koji se brani sam, dostavi spisak i izjave svih svjedoka, uključujući i vještake, i sve dokumente koje namjerava uvesti u spis.

Do tog datuma tužitelji bi morali objelodaniti i pretpretresni podnesak u kojem se precizira o kojim će navodima optužnice pojedini svjedoci davati iskaze.

Nakon što primi sve izjave svjedoka i dokazni materijal, Karadžiću je ostavljen rok da se izjasni hoće li ta svjedočanstva osporavati u unakrsnom ispitivanju. On je ranije već najavio da će to učiniti sa svim svjedocima optužbe.

Svoj pretpretresni podnesak Karadžić će morati da podnese do 22. juna, prenijela je Beta.

Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid u Srebrenici i još 11 općina u BiH, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, nehumana djela, teroriziranje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Optužbe protiv Karadžića usredotočene su na etničko čišćenje u BiH 1992.-1995., kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u istom periodu, uzimanje UN-ovog osoblja za taoce u maju i junu 1995. kao i genocid u Srebrenici u julu 1995.

Karadžić je do sada uložio više preliminarnih prigovora na optužnicu i zatražio odbacivanje pojedinih tačaka.

Od prvog pojavljivanja pred sucem ICTY-a krajem jula prošle godine bivši predsjednik RS-a tvrdi da Haški sud nema nadležnost da mu sudi, pozivajući se na imunitet koji mu je, kako tvrdi, 1996. garantirao tadašnji američki izaslanik Richard Holbrooke.

Karadžića su 21. jula prošle godine uhapsile vlasti Srbije u Beogradu. Nakon što je 30. jula prebačen u Haag, on je odbio da se izjasni o krivici po tačkama optužnice, a sudac Bonomy je, u skladu s pravilima suda, u spis uveo da je optuženi izjavio kako nije kriv.