Svijet
0

ICTY: Odbrane ukazale na netačnost i nedosljednost analiza UNMO-a

FENA
Branitelji generala Ante Gotovine i Mladena Markača u petak su u protuispitivanju bivšeg vojnog promatrača UN-a Karija Anttile pred Haškim sudom ukazali na niz netočnosti i nedosljednosti u analizama šteta nakon operacije Oluje koje su radili vojni promatrači Ujedinjenih naroda (UNMO).

Branitelji Greg Kehoe i Tomislav Kuzmanović tako su pokazali da zbirno izvješće UNMO-a, koje je radio svjedok, sadrži podatak o ukupnom broju potpuno ili djelomično uništenih kuća na području bivšeg sektora Jug, ali ne sadrži i podatke kada su te kuće uništene.

Tužiteljstvo smatra da su hrvatske vojne i policijske snage odgovorne za razaranja nakon Oluje i po podacima UN-a broj potpuno ili djelomično uništenih kuća nakon Oluje kreće se do 22 tisuće.

Markačev branitelj Kuzmanović pitao je svjedoka zašto UNMO nije oduzeo broj kuća koje su uništene prije operacije Oluje u razdoblju od 1991. do početka operacije u kolovozu 1995. od onih koje su uništene u samoj operaciji i nakon nje, a svjedok je kazao kako to nikad nije učinjeno.

Ukazujući na netočnosti analiza pitao je svjedoka i da objasni primjerice podatke da je u Plavnom od ukupno 222 kuće potpuno uništeno njih - 271.

Kehoe je pokazao podatke iz popisa stanovnika za Radaliće koje je bilo 1991. nastanjeno isključivo hrvatskim stanovništvom, a nakon toga analizu UNMO-a po kojem je svih 350 kuća uništeno u Oluji, što sugerira da je Hrvatska vojska uništila sve kuće tamošnjih Hrvata tijekom i nakon Oluje.

Nakon više takvih primjera koje su naveli branitelji Kuzmanović je upitao svjedoka je li suglasan da bi zaključak da su hrvatske snage odgovorne za sve uništene kuće bio zavaravajući i svjedok se suglasio.

U protuispitivanju branitelji su ukazali i na probleme s točnošću brojeva kuća, jer se primjerice u slučaju jednog sela navodilo da su tamo 1991. bilo 43 kuće, a četiri godine kasnije prema UNMO-u - 701. Svjedok se suglasio da je malo vjerojatno da se toliki broj kuća izgradio u vremenu do Oluje.

Svjedok je u protuispitivanju potvrdio da su u pljački kuća nakon Oluje sudjelovali uz vojnike i civili, kao i da je UNMO vjerovao da se radi o povratnicima koji su se osvećivali susjedima. Potvrdio je da je bilo slučajeva kada su osobe u maskirnim uniformama nakon intervencije UNMO-a prestale s pljačkom.

Na pitanje bi li vojnici kojima je naređeno da pljačkaju i pale to prestali činiti na intervenciju UNMO-a svjedok je odgovorio kako vjeruje da ne bi.

Tužiteljstvo tvrdi da su palež i pljačka u kojoj su sudjelovali pripadnici HV-a nakon Oluje bili organizirani.

Suđenje će se nastaviti nakon desetodnevne stanke.